Waar kan ik een auto overschrijven?

waar kan ik een auto overschrijven

Inhoudsopgave artikel

Als u een auto heeft gekocht of verkocht, moet u de auto op naam laten zetten. Hiervoor moet u de auto overschrijven naar de nieuwe eigenaar. Maar waar kunt u uw auto overschrijven en hoe werkt dit proces?

In deze sectie zullen we uitleggen waar u uw auto kunt overschrijven en hoe u dit kunt doen. Ook zullen we de stappen behandelen die nodig zijn om uw auto op naam te zetten. Het is belangrijk om dit correct te doen, zodat u later geen problemen krijgt met de registratie van uw voertuig.

Waar kan ik een auto overschrijven? U kunt uw auto overschrijven bij de RDW, online of bij het postkantoor. Dit zijn de belangrijkste opties om uw auto op naam te zetten. Het is belangrijk om te weten dat u de overschrijving alleen kunt doen als u alle benodigde documenten heeft.

Auto overschrijven kosten zijn afhankelijk van waar u de overschrijving doet en of u dit online of persoonlijk doet.

Lees verder om meer te weten te komen over het overschrijven van een auto.

Auto overschrijven bij RDW

Als u uw auto wilt overschrijven en op naam wilt zetten, kunt u terecht bij RDW. Dit is het officiële orgaan dat verantwoordelijk is voor de registratie van voertuigen in Nederland. Het is belangrijk om te weten dat het overschrijven van een auto bij RDW alleen op afspraak kan worden gedaan.

Om uw auto over te schrijven bij RDW, heeft u de volgende documenten nodig:

 • Het complete en originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) of het kentekenbewijs deel I en II (het papieren kentekenbewijs)
 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Een volledig ingevuld en ondertekend tenaamstellingsformulier
 • Het overschrijvingsbewijs (het papieren kentekenbewijs)
 • Een geldig keuringsrapport (APK) (indien van toepassing)

Wanneer u aan de bovenstaande vereisten voldoet, kunt u een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation om uw auto op naam te laten zetten. Tijdens de afspraak worden alle gegevens gecontroleerd en verwerkt. Vervolgens ontvangt u een tenaamstellingsverslag en een nieuw kentekenbewijs.

Het overschrijven van een auto bij RDW brengt kosten met zich mee. De kosten worden bepaald door de RDW en zijn afhankelijk van het voertuigtype. U kunt deze kosten contant of per pin betalen. Het is ook mogelijk om uw auto online over te schrijven via de website van RDW, maar dit is alleen mogelijk als uw voertuig aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Auto overschrijven online

Als u niet fysiek naar een loket wilt gaan om uw auto over te schrijven, kunt u dit ook online doen via de website van RDW. Het online overschrijven van uw auto biedt gemak en bespaart u tijd. U hoeft niet in de rij te staan en kunt het proces vanuit huis voltooien.

Om uw auto online over te schrijven, heeft u een aantal dingen nodig. Ten eerste heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Zorg ervoor dat u uw DigiD-gegevens bij de hand heeft voordat u begint. Ten tweede moet u de autoverzekering hebben geregeld voordat u met de online overschrijving begint.

Eenmaal ingelogd, moet u de stappen doorlopen en alle benodigde informatie invoeren. Zorg ervoor dat u alles correct invult en controleer de gegevens voordat u op “verzenden” klikt.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan online auto overschrijvingen. U kunt deze betalen via iDEAL of met een creditcard. Nadat u alle stappen heeft voltooid en de betaling heeft voldaan, ontvangt u een bevestiging per e-mail.

Het is belangrijk op te merken dat een online overschrijving alleen beschikbaar is voor de overschrijving van personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Voor andere voertuigen moet u nog steeds naar een loket gaan voor de overschrijving.

Auto overschrijven bij het postkantoor

Naast de RDW kunt u ook uw auto overschrijven bij het postkantoor. Het voordeel hiervan is dat er altijd wel een postkantoor bij u in de buurt is. Om uw auto over te schrijven bij het postkantoor moet u een aantal documenten meenemen.

 1. Het volledig ingevulde en ondertekende overschrijvingsbewijs.
 2. Uw geldige legitimatiebewijs.
 3. Het tenaamstellingsbewijs van het voertuig (deel IA) of het kentekenbewijs (deel I en II).
 4. Een geldige APK-keuring (indien het voertuig APK-plichtig is).
 5. Geld voor de overschrijvingskosten.

De kosten voor het overschrijven van uw auto bij het postkantoor zijn €10,65.

Auto overschrijven zonder kentekenbewijs

Soms kan het voorkomen dat u uw kentekenbewijs bent kwijtgeraakt of dat het beschadigd is. In dit geval moet u een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Het is echter mogelijk om uw auto over te schrijven zonder kentekenbewijs als u de volgende documenten bij de hand heeft:

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Een volledig ingevuld en ondertekend Tenaamstellingsbewijs
 • Een volledig ingevulde en ondertekende Overschrijvingsbewijs

Dit geldt alleen als u de eigenaar van de auto bent en de auto nog niet op naam van een andere eigenaar staat. Als u de auto wilt overschrijven op naam van een andere eigenaar, dan moet u wel een geldig kentekenbewijs hebben.

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor het overschrijven van uw auto zonder kentekenbewijs hoger zijn dan wanneer u wel in het bezit bent van een geldig kentekenbewijs. U moet namelijk een extra bedrag betalen voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs.

auto overschrijven zonder kentekenbewijs

Auto overschrijven van particulier naar particulier

Als u een auto koopt van een particulier, moet deze auto ook op uw naam worden gezet. Deze overschrijving moet worden geregistreerd bij de Dienst Wegverkeer (RDW). Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen om eventuele boetes te voorkomen.

Om de auto over te schrijven van particulier naar particulier, moeten beide partijen naar een kentekenloket gaan om de overschrijving te voltooien. U moet een geldig legitimatiebewijs bij u hebben en de verkoper moet alle papieren van de auto meebrengen, inclusief het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs.

De kosten voor het overschrijven van een auto van particulier naar particulier zijn afhankelijk van de tarieven die zijn vastgesteld door de RDW. Deze kosten worden betaald door degene die de auto koopt.

Stappen voor auto overschrijven

Als u een auto heeft gekocht, moet u deze op uw naam zetten. Dit wordt ook wel het overschrijven van een auto genoemd. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die u moet nemen om uw auto over te schrijven.

 1. Zorg ervoor dat u de juiste documenten heeft. U heeft het Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (kentekenbewijs deel II) nodig. Ook moet u een geldig legitimatiebewijs laten zien.
 2. Neem uw documenten en legitimatiebewijs mee naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. U kunt ook online een afspraak maken bij een RDW-balie.
 3. Laat de gegevens van de auto controleren door een medewerker van het kentekenloket of RDW-balie. Als alles klopt, krijgt u een tenaamstellingsverslag.
 4. Betaal de kosten voor het overschrijven van de auto. Dit kan contant, met pinpas of via iDeal.
 5. U ontvangt het Tenaamstellingsbewijs (deel IA) en een nieuw Overschrijvingsbewijs (kentekenbewijs deel II).

Overschrijven kan dus zowel bij een kentekenloket als online via RDW. Zorg ervoor dat u de juiste documenten en betalingsmethode bij u heeft en laat de gegevens controleren. Zo kunt u snel en gemakkelijk uw auto overschrijven en kunt u weer veilig de weg op!

Auto kenteken overschrijven

Kosten voor het overschrijven van een auto

Het overschrijven van een auto brengt kosten met zich mee. Deze kosten zijn afhankelijk van waar u de auto overschrijft. Wanneer u de auto bij het postkantoor laat overschrijven, moet u hiervoor betalen. De kosten hiervoor variëren tussen de €10 en €15.

Als u de auto bij het RDW gaat overschrijven, moet u ook betalen. De kosten hiervoor zijn hoger en kunnen oplopen tot wel €50. Wanneer u de auto online overschrijft, zijn hier geen extra kosten aan verbonden. Dit is dus de goedkoopste optie.

Het is belangrijk om te weten dat u deze kosten direct moet betalen bij het overschrijven van de auto. Dit kan contant of via pinbetaling. Zorg er dus voor dat u voldoende geld bij u heeft en/of uw pinpas.

Let op: Deze kosten zijn exclusief eventuele extra kosten die u kunt maken bij het overschrijven van de auto. Zo kan het zijn dat u de auto moet laten keuren voordat u deze kunt overschrijven. In dat geval komen de kosten voor de keuring er nog bovenop.

Belangrijke informatie voor auto overschrijving

Als u uw auto wilt overschrijven, zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet u ervoor zorgen dat u alle benodigde documenten heeft en dat u de kosten voor de overschrijving betaalt. Het is ook belangrijk om te weten dat de RDW verantwoordelijk is voor de registratie van voertuigen in Nederland.

Als u uw auto wilt overschrijven bij de RDW, moet u een geldig legitimatiebewijs meenemen en het volledige kentekenbewijs. Het is ook mogelijk dat u een tenaamstellingscode nodig heeft. De kosten voor een overschrijving bij de RDW bedragen momenteel €10,40.

Als u ervoor kiest om uw auto online over te schrijven, moet u inloggen met uw DigiD. U moet ook betalen met iDeal en het volledige kentekenbewijs uploaden. Dit geldt voor zowel overschrijvingen van particulier naar particulier als voor bedrijven. De kosten voor een online overschrijving van een auto bedragen €10,60.

Het is ook belangrijk om te weten dat het enkele dagen kan duren voordat de overschrijving bij de RDW is verwerkt. Als u uw auto snel op naam wilt hebben, is het daarom verstandig om het overschrijven tijdig te regelen. En vergeet niet dat er kosten verbonden zijn aan het overschrijven van een auto. Zorg er daarom voor dat u deze op tijd betaalt.

FAQ

Waar kan ik een auto overschrijven?

U kunt uw auto overschrijven bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit is het officiële orgaan dat verantwoordelijk is voor de registratie van voertuigen in Nederland.

Hoe kan ik mijn auto overschrijven bij RDW?

Om uw auto bij het RDW over te schrijven, moet u naar een kentekenloket of RDW-balie gaan. Hier kunt u de benodigde documenten invullen en de overschrijving regelen.

Kan ik mijn auto ook online overschrijven?

Ja, het is ook mogelijk om uw auto online over te schrijven via de website van het RDW. U moet hiervoor wel in het bezit zijn van een DigiD.

Kan ik mijn auto overschrijven bij het postkantoor?

Ja, u kunt uw auto ook overschrijven bij het postkantoor. Houd er rekening mee dat hiervoor kosten worden berekend, naast de kosten voor de overschrijving zelf.

Kan ik mijn auto overschrijven zonder kentekenbewijs?

Nee, het is niet mogelijk om uw auto over te schrijven zonder kentekenbewijs. Als u uw kentekenbewijs bent kwijtgeraakt of als het beschadigd is, moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen voordat u de overschrijving kunt regelen.

Hoe kan ik een auto overschrijven van particulier naar particulier?

Als u een auto wilt kopen van een particulier, moet u samen met de verkoper de overschrijving regelen. Hiervoor moet u naar een kentekenloket of RDW-balie gaan en de nodige documenten invullen.

Wat zijn de stappen voor het overschrijven van een auto?

De stappen voor het overschrijven van een auto zijn: 1. Ga naar een kentekenloket of RDW-balie. 2. Vul de nodige documenten in en betaal de kosten. 3. De medewerker controleert de documenten en verwerkt de overschrijving. 4. U ontvangt een nieuw kentekenbewijs en de auto staat nu op uw naam.

Welke kosten zijn er verbonden aan het overschrijven van een auto?

De kosten voor het overschrijven van een auto verschillen per situatie. Voor de overschrijving zelf worden kosten in rekening gebracht, daarnaast kunnen er ook kosten zijn voor het maken van een nieuw kentekenbewijs. Deze kosten kunnen per kentekenloket of RDW-balie verschillen.

Wat is belangrijke informatie voor auto overschrijving?

Het is belangrijk om de overschrijving van uw auto zo snel mogelijk te regelen, zodat de auto officieel op uw naam staat. Het kan enige tijd duren voordat de overschrijving is verwerkt, dus houd hier rekening mee. Zorg er ook voor dat u alle benodigde documenten en het juiste bedrag aan kosten meeneemt naar het kentekenloket of RDW-balie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest